Ett stycke cajunsk historia i Louisianas alligatorrika träskmarker

IMG_4556

En vistelse i New Orleans med omgivningar är knappast komplett utan en tur ut i träskmarkerna för att titta på alligatorer. På vägen mot Texas stannar vi till i den lilla byn Henderson, ca 20 mil väster om New Orleans, för att åka på en Swamptour vi blivit tipsade om. När vi kommer fram till Basin Landning & Marina Inc sitter en man i gungstol på verandan till huset och väntar på oss. Han heter Craig, och är en liten krutgubbe med väderbitet ansikte. Captain Craig, som det visar sig att han kallas, är mannen som ska ta oss ut i träsken med sin airboat och vara vår alligatorguide. Captain Craig är cajun, och har franska som modersmål. Han berättar att hans förfäder kom från Kanada och bosatte sig i området redan på 1700-talet. Cajunerna levde länge relativt isolerat i Louisianas bayou, och har därför kunnat utforma en kultur som på många sätt skiljer sig från det majoritetsamerikanska samhällets. Samtidigt som den cajunska musik och matkulturen idag är viktig för New Orleans turistindustri, så minskar antalet fransktalande i Louisiana stadigt. Därför känns det extra intressant att få sig en pratstund med Captain Craig, och ta del av hans cajunska familjehistoria.

IMG_4541

Så vi sätter oss i en airboat, och låter Captain Craig ta oss ut i det vackra träsklandskapet. Bland cypresser och spansk mossa färdas vi, och det dröjer inte länge förrän de första alligatorerna dyker upp.  – I know the swamp like the back of my own hand, förklarar Captain Craig på sin sjungande Louisiana-dialekt. Vilket inte visar sig vara någon överdrift. – Here comes Suzette, she is my girl, säger han med stolthet i rösten när vi ser en stor alligatorhona komma simmande mot båten. Captain Craig matar Suzette med en bit kyckling och kan röra vid henne. Suzette håller sig lugn. Ömsesidig respekt. Jag frågar Captain Craig om han också jagar djuren när det är säsong. Men nej, det gör inte Captain Craig. Det märks att han tycker om Suzette och hennes artfränder för mycket för att vilja döda dom. Kontrasten till karaktärerna i den ofta makabra tv-serien Swamp people, som handlar om alligatorjägare i Louisianas träskmarker, är stora. I den är uttryck som ”Shoot ‘em” och ”Never trust a gator” vanligt förekommande. En inställning till de antika urtidsdjuren som kändes långt, långt borta i den mycket sympatiske Captain Craigs sällskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s