Pride och promenader i pittoreska i San Francisco

IMG_5009

Vårt besök i San Fransisco sammanföll med San Francisco Pride Festival, en av de allra största händelserna årligen inom den amerikanska HBTQ-världen. I år var det dessutom 50 år sedan Summer of Love, något som gjorde festivalen större än vanligt. Att hitta boende i San Francisco med kort varsel just den här helgen var därför lite knepigt, så vi fick nöja oss med ett bo på ett Youth Hostel till överpris. San Francisco är nämligen en stad som inte är anpassad efter husbilar på 32 ft, och utbudet av RV-parkeringar var därför knapert. Lösningen fick bli att ställa RV:n på San Francisco Aiport och ta en taxi in till vårt hostel i Downtown San Francisco. När vi stod på flygplatsparkeringen och väntade på vår Uber som skulle ta oss in till vandrarhemmet såg vi en kvinna som höll på att bryta sig in i en bil. När hon märkte att vi såg henne så började hon låtsas som om hon i själva verket pratade med någon inne i bilen. Trots att vi tydligt kunde se att det inte satt någon därinne.

Kvällen hade dock fler oväntade händelser än scenen med bilinbrottskvinnan att bjuda på. När vi kom fram till vandrarhemmet och skulle checka in dröjde det en god stund innan receptionisten, en ytterst seg och långsam John Lennon-lookalike, lyckades komma fram till vilket rum vi skulle få. Till slut fick vi nyckeln till ett rum på åttonde våningen. Det fanns ingen hiss, så vi traskade trapporna upp. Det visade sig dock att det redan låg en familj och sov i ”vårt” rum, så det blev att traska ner till den sömniga receptionen igen. Efter mycket om och men lyckades till slut John Lennon ordna oss ett nytt rum, på sjunde våningen, som var tomt på folk denna gång. Äntligen fick vi gå och lägga oss.

IMG_4978

Våra följande 48 timmar i San Francisco spenderade vi framförallt till fots. Staden är med sitt behagliga klimat trevlig att promenera i, och kollektivtrafiken är väl utbyggd. Som göteborgare det är naturligtvis en skön och hemtrevlig känsla att lättvindigt kunna hoppa på en spårvagn. Bara några stenkast från vårt vandrarhem låg San Franciscos Chinatown, som är den största kinesiska enklaven utanför Asien. Huvudgatan Grant Avenue som skär igenom stadsdelen är lugn och turistanpassad, men man behöver inte avvika många meter för att få uppleva folkliv med matmarknader, trängsel och lukter. Den kinesiska immigrationen till San Fransisco började ta fart under 1850-talet, då många lockades av den då pågående Guldrushen i Kalifornien. De kom i huvudsak från Guangdong-provinsen i södra Kina, och de flesta var män. Dagens kinesiska invandrare i San Francisco är ofta högutbildade, och många jobbar inom tech-industrin i Silicon Valley. 2012 hade 21,4 procent av San Franciscos befolkning kinesisk bakgrund.

IMG_5021

San Francisco är känt för sina många färglada hus i viktoriansk stil, och en stadsdel med sådan arkitektur är fashionabla Hayes Valley. Här finns många små gallerior, kaféer och unika designbutiker. Området kanske inte är så uppeggande, men här är mycket vackert och kaffet på Mercury Café är ett fullgott skäl att besöka Hayes Valley. Mission är en stadsdel med latinamerikansk prägel som numera är en av stadens hippaste. Här kan man fixa skägget billigt på opretentiösa San Francisco Barbershop, och på huvudgatan Mission Street finns gott om burritohak och taquerias för den hungrige. Jag passade på att köpa en choritzo för endast en dollar av en korvgubbe på gatan, vars kryddning dock gjorde att jag blev tvungen att springa med svetten i pannan till närmsta toalett. Som väl var låg Dolores Park inte långt bort, där de har fräscha toaletter. I Dolores Park har man en härlig utsikt över centrala San Francisco, och det är ett fantastiskt trevligt ställe att bara sitta och titta på folk på. Det finns dessutom gratis wifi i parken.

IMG_5077

Den mest självklara San Francisco upplevelsen är kanske att kolla in Golden Gate Bridge. Jag valde att stiga upp tidigt sista dagen för att promenera till Fort Point som ligger vid foten av bron på San Francisco-sidan. Att se bron underifrån med den täta morgondimman över sig som ett täcke var riktigt mäktigt. Promenaden längs vattnet i Marina District via Fishermans Wharf och Crissy Field Beach är också att rekommendera. Härifrån kan man se den beryktade fångön Alcatraz som ligger ca 1200 meter ute i vattnet. Tills sist var det dags för oss att bege oss vidare mot vårt sista stopp på resan, Los Angeles. Efter några dagar kantade av glad och kärleksfull Pride-atmosfär, urbant flanerande, kulinariska höjdpunkter som koreansk-mexikansk mat på Tacorea samt lite svenskt midsommarfirande med drängfylla och hämtpizza i vandrahemmets kök så tog vi farväl av San Francisco. För den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s