Livet på en trailerpark i Mississippi

IMG_4383
Campingplatsen Plantation Park utanför Natchez, Mississippi

Delstaten Mississippi känns lantlig och på sina håll mycket öde. På väg 28 mellan Hazlehurst och Fayette är baptistkyrkorna längs vägen fler än bostadshusen. Vi kör igenom Homochitto National Forest. Ett regnoväder har nyligen dragit förbi, och det är blött i omgivningarna. Vi väjer för en opossum som korsar vägen. En bit innan Natchez stannar vi till vid en Walmart. Luften är klibbig, och det har mörknat. Från omkringliggande skog och träsk låter kakofonin av fåglar, grodor, insekter och andra oidentifierbara djur högt, intensivt och även lite hotfullt. Campingen vi stannar på över natten är i sjabbigaste laget. Många av de andra husbilarna som står här är slitna, och intrycket jag får är att många campinggäster bor här permanent. Lite längre bort hänger en sydstatsflagga, den så kallade Confederate Flag. Visst är det här en tvättäkta trailerpark. Toaletten är ett ruckel, och en ödla springer iväg över golvet när jag öppnar den trasiga dörren. Trots den här campingplatsens karaktär lyckas jag för första gången under resan få åtta timmars sömn. Som skydd mot myggen sov jag den här gången i långärmad tröja och keps, något som faktiskt fungerade.

IMG_4386
Gammal gravplats på Mississippis landsbygd

Jag känner att det är dags att bege sig ut på en joggingrunda innan frukost. Campingföreståndarinnan, en humoristisk, Coca Cola till frukost-drickande kvinna med en drös katter på sitt kontor, rekommenderar mig att springa inne i Natchez, längs med Mississippi-floden. Jag och Daniel bestämde oss dock för att springa i omgivningarna, så vi snörade på oss joggingskorna och drar ut på en runda i området kring campingen. Trailerparken vi bor på är inte så stor, och snart är vi ute på en landsväg. Rätt omgående infinner sig känslan av att det inte hör till vanligheterna att se joggare här ute. Bilar tutar, och djuren vi möter reagerar. Två hästar och en anka ställer sig ihop och iakttar oss vaksamt tillsammans, som en scen hämtat ur en Disneyfilm. Husen längs vägen är stora, med välskötta gräsmattor. Skyltar som uppmärksammar besökare om privat mark samt varnar för hundar pryder de stängsel som sitter uppsatta runt tomterna. Alla hus har dock inte staket, och några skällande hundar springer efter oss på vägen en bit men ger upp efter ett tag. Strax därpå händer det igen. Två vakthundar, en rätt stor och en lite mindre tar sig ut på vägen genom ett hål i ett stängsel. Vi stannar upp för att lugna ner situationen. Det funkar, och vi kan långsamt lämna hundarna bakom oss på vägen. Resten av joggingturen känns det dock bäst att promenera. Det här är ändå Mississippi, och hundarna här har uppenbarligen i sitt DNA att försvara husses egendom mot potentiella inkräktare.

IMG_4403
Den historiska staden Natchez är känd för sina ångbåtsturer på Mississippifloden

Mississippi är dock mer än öde landsbygd, trailerparks och skällande hundar. I den lilla staden Natchez finns många vackra gamla plantageägarvillor, byggda i nyklassisk antibellum arkitektur, att beskåda. Natchez var nämligen under 1800-talet en viktig knytpunkt för export av bomull och sockerrör, vilket gjorde att många välbärgade plantageägare slog sig ned här. Staden är även känd för sina ångbåtsturer, och den som tvivlar på att begreppet Southern Hospitality fortfarande existerar blir i Natchez snabbt motbevisad (åtminstone är det här ett gäng priviligierade svenskars upplevelse). På den hemtrevliga restaurangen Magnolia Grill blir vi snabbt kompisar med servitrisen Lisa, som erbjuder oss att bo hos hennes familj i Houston om vi vill. Och den vithårige äldre mannen i souvenirbutiken var med sin gentlemannamässiga framtoning som hämtad ur en scen från Borta med vinden. Den autentiska gamla södernkulturen, som kännetecknas av sin gästvänlighet och stil lever alltså fortfarande kvar i Natchez. Åtminstone på ytan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s