Mountain Dew: Drycken som håller liv i Appalacherna

3800640708_7a9245bbca_o
Foto: Brent Moore, flickr.com

Varje gång vi stannar till för att handla under vår resa i Tennessees bergstrakter, slås jag av hur populär drycken verkar vara här. På en supermarket i Gatlinburg ser jag människor som ivrigt fyller sina kundvagnar till bredden med 2 liters flaskor. På bensinmackarna står 12-packen med burkar i höga staplar på butiksgolvet. Höga staplar av Mountain Dew. Läskedrycken är idag en av USA:s allra mest populära. Överlägset mest omtyckt är den dock i södern, och det har talats om ett Mountain Dew Belt, som sträcker sig över bergskedjan Appalacherna, genom delstaterna West Virginia, Kentucky, North Carolina och Tennessee. Drycken har också sitt ursprung här i Tennessee, då bröderna Barney och Ally Hartman startade tillverkningen i Knoxville 1932. Namnet Mountain Dew är egentligen slang för Moonshine, den hembrända sprit som människor sedan hundratals år tillverkat i Appalacherna. Ursprungligen såldes också drycken med avsikten att användas som groggvirke till whiskey. 1964 köptes Mountain Dew upp av Pepsi, som började anspela på historien bakom dryckens ursprungliga namn genom en reklamfilm med den stereotypa karaktären Willy the Hillbilly, och den catchiga frasen ”It’ll tickle yore innards!”. Willy the Hillbilly är dock sedan länge försvunnen från Mountain Dew-reklamen. För att tilltala en ung målgrupp är marknadsföringen av läsken idag av en mer sportigare och actionfylld karaktär. Utöver citrusoriginalet finns Mountain Dew numera även i mängder av olika smaker, som Black Cherry, Fruit Punch och Watermelon, för att nämna några.

IMG_4654
Willy the Hillbilly är sedan länge borta från Mountain Dew-flaskorna

Människorna i Tennessees kärlek till den här citrusbubblande, koffeinhaltiga drycken har dock haft sitt pris. Mountain Dew Mouth, det vill säga frätskadade tänder till följd av hög konsumtion av läskedrycken i fråga, är sorgligt nog ett begrepp i Appalacherna. På loppmarknaden Great Smoky Fleamarket köper jag en flaska för första gången någonsin i mitt liv. Ska man testa den här gulfärgade läsken någonstans, så ska man ju göra det här i Tennessee. Dessutom ligger Knoxville, där de allra första Mountain Dew-flaskorna började tillverkas och säljas för 75 år sedan, bara 20 minuter bort. Jag frågar kvinnan som säljer om varför Mountain Dew är så populär just i de här trakterna. Hon lyckas inte svara på varför, man intygar glatt att ”my kids, they just love it”. Jag går vidare, öppnar flaskan och sluter ögonen när jag tar en klunk. Citrussmaken är syrligt uppfriskande, och visst är det något kittlande över den här omtalade drycken. Precis som den gamla reklamfilmen med Willy the Hillbilly ville ge sken av. Jag blickar ut över folklivet på loppmarknaden. Samma känsla, som när jag befunnit mig i en liten toskansk by och smakat det lokala vinet, eller varit i Kerala och njutit av kaffet från odlingarna på bergsluttningarna i närheten, infinner sig. Att man delar något speciellt och vackert med lokalbefolkningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s