Loppmarknad på Tennessees landsbygd: Ett genuint folknöje

 

IMG_4182

Loppmarknaden Great Smoky Fleamarket är det stora helgnöjet i Great Smoky Mountains. Då vallfärdar folk och fä från trakten till en 18600 kvadratmeters inomhuslokal i den lilla byn Kodak i Tennessee för att handla, umgås och slänga käft. Utbudet skiljer sig i visst avseende från det på svenska loppmarknader. Utöver antikviteter, godis, fiskespön och fidgetspinners säljs här bland annat bulldogvalpar, mediciner med passerat bäst före datum (en dollar per förpackning, tio dollar för en fylld korg), skjutvapen samt t-shirts, bildekaler och skyltar med diverse vapenvänliga och Hillary Clinton-kritiska budskap.

IMG_4174

Jag inledde marknadsflanerandet med att köpa corndog, en korv som träs på en pinne, rullas i majsmjöl och sedan friteras, av en liten kille som såg ut som en exakt kopia av en ung Johnny Cash. Han var väldigt utåtriktad och social, och trots sin unga ålder påläst om Sverige, vilket överraskade mig. Min corndog var faktiskt riktigt god, och jag tipsade honom om att flytta till Sverige och starta upp en corndog-business när han blivit lite äldre. Gemene Svensson älskar ju ofta amerikanska mattrender, nästan villkorslöst.

IMG_4181

En stund senare var det dags igen att stilla hungern. På ett hak med ljusgrön och gulfärgade soffor i rockabillystil åt jag en flottig 250-grams burgare, så perfekt en burgare kan bli. Kött, cheddarost, lök, sallad, tomat, cheddarost, helt utan krusiduller. Men ändå så god. Och mer snabbmat lär det bli även i fortsättningen på resan. Ett besök på Great Smoky Flea Market ger en inblick i det småskaliga, fattiga, bortglömda och ibland stötande Amerika. Det här låter nog klyschigt, men samtidigt finns här en värme och genuinitet hos människor som antagligen saknas i Amerikas för svenskar mer kända delar. Great Smoky Flea Market, väl värt ett besök av flera skäl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s