Matupplevelsen i Georgia som nästan fick mig att tro på Gud

IMG_4024

Är du i USA och vill vara säker på att få uppleva det traditionella sydstatsköket när det är som allra bäst? Då är ett besök på Cracker Barrel’s Old Country Store ett måste. Restaurangkedjan, med rätter som chicken pot pie, grits, sugar cured ham och catfish på menyn, såg sitt morgonljus i Lebanon i Tennesse 1969. Idag finns dock Cracker Barrell’s över större delen av USA, i sammanlagt 44 delstater. Vi stannar till på en av deras restauranger under vår genomresa i Georgia, en bit efter att vi passerat delstatsgräsen från Florida. Utsidan av restaurangen är väldigt mysig, med en liten veranda i lantlig country stil, där man kan sitta i gungstol, spela brädspelet Checkers och vila sig i skuggan. Vi är dock i första hand här för maten, och kliver med hungriga steg raskt in på restaurangen, med högt ställda förväntningar på att snart få smörja kråset med rätter tillagade på autentiskt sydstatsvis.

IMG_4030

Efter 20 minuters väntetid blir vi äntligen tilldelade ett bord och får vi sätta oss. Efter lite konsultation med den mycket hjärtliga och lite fryntliga servitrisen Monique faller mitt val på meatloaf, mashed potatoes, deep fried okra samt cheese grits. Då jag länge har sett fram emot att dricka iste här i södern väljer jag freshly brewed raspberry icetea att svalka strupen med. Istet var kanske aningen sött, men samtidigt mycket läskande och serveras i stora glas som snabbt fylls på igen av Monique så snart vi hunnit dricka upp. Efter att maten kommit in och jag tagit första tuggan av min köttfärslimpa är jag helt såld. Så god! Även från resten av gänget hörs belåtna suckar och andra gillande läten mellan tuggorna. Alla är mycket nöjda med sina val. Portionerna är rejäla och mättande. Att äta majsgröt med smält ost var dock en lite annorlunda upplevelse, som jag inte gick igång på helt. Grits är annars väldigt karaktäristiskt för den amerikanska södern, och kan ätas till såväl frukost som tillbehör till middagsmat.

IMG_4032

Sen var det dags för dessert, ty att hoppa över efterrätten här på Cracker Barrel’s, det hade varit en skymf mot allt vad den amerikanska söderns matkultur heter. Så när vi är färdiga med våra kaloririka huvudrätter kastar vi oss över dessertkartan. Jag väljer en äppelpaj, med det fantastiska namnet all american apple pie. Även den här gången infinner sig känslan av salighet efter första tuggan. Äpplepajen är så god att jag håller ögonen slutna och njuter av varje tugga tills pajen är helt uppäten. Vi lämnar restaurangen mätta och belåtna, och förmodligen även lite lyckligare än innan. Vi kan inte vänta tills nästa besök. Kanske är det då dags att testa Cracker Barrel’s frukostmeny, som innehåller menyval med lite lustiga namn som Country Boy big breakfast och Uncle Herschel’s favourite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s