Route 66 genom New Mexico och Arizona

IMG_4652

Efter att ha kört mil efter mil i nordvästra Texas, genom ett platt och mulet landskap med enbart jordbruksmark, är det en härlig upplevelse att komma in i New Mexico. Här är omgivningarna bergiga, himlen klarblå. Känslan av att köra in i ett riktigt Vilda västern-landskap är fulländad. I höjd med Santa Rosa kör vi in på highway 40, och därmed också in på klassiska route 66, som sträcker genom åtta delstater från Chicago till Los Angeles. I Santa Rosa stannar vi dessutom till och tog ett dopp i The Blue Hole, som är ett 24 meter djupt slukhål med kristallklart vatten. Den konstanta vattentemperaturen är på 16-17 grader, vilken naturligtvis är härligt svalkande! När vi når Albuquerqe kommer vi lagom till solnedgången. Att se den rosagula himlen kontrastera bergen som omger staden är en ren njutning. Som de Breaking Bad-entusiaster vi är åker vi som hastigast förbi Piermont Drive Road och kollar in huset där Walter White med familj bodde. Vi passar även på att stanna till och äta på Dog House, som förekommer frekvent i samma serie. Den som har tittat på Breaking Bad får kanske ett sunkigt intryck av den här korvkiosken. Korvarna är dock goda, och stället verkar vara populärt.

IMG_4714

Efter en natts övernattning på en camping i Gallup körde vi vidare in i Arizona. Welcome to Navajo Nation Reservation, står det på en skylt vid delstatsgränsen. De många souvenirbutikerna med traditionella hantverk längs vägen skvallrar om att turismen är en viktig inkomstkälla för många amerikanska urinvånare här. Jag köper ett armband med av en vänlig kvinna tillhörande navajo-stammen utanför en bensinmack. Bergslandskapet övergår efter ett tag till ren prärie, och därefter skog. Vi kör in i Coconino National Forest. Här tornar de höga bergen i lager av röd sandsten upp sig dramatiskt kring tallskogen. Vi stannar vid ett vattenfall i Slide Rock Park där stenarna är utformade som en rutschbana. Det var en härlig känsla att hoppa i och låta sig dras med av det strömmande vattnet. Kvällen avrundar vi med att grilla hamburgare på en camping några mil norr om Flagstaff, under den stjärnklara Arizonahimlen.

IMG_4894

Dagen därpå steg vi upp okristligt tidigt för att vandra i Grand Canyon. Vi körde till utsiktsplatsen Grandpoint View, där flera vandringsleder utgår ifrån. Vyn från utsiktsplatsen var otrolig, och den blev inte sämre under vandringens gång. Nu förstod vi varför Grand Canyons bergslandskap är så omtalat. 10,2 km tog vandringen till Horseshoe Mesa och tillbaka, som med sin hästskoform i röd sandsten kanske är en av de vackraste bergsformationerna i Grand Canyon.  Trots att leden vi gick betraktas som rätt tuff, med många backar, smala passager och branta sluttningar gick vandringen bra i den 45-gradiga värmen. Självklart var hettan en liten utmaning, och det var tur att vi hade fyllt våra ryggsäckar med vattenflaskor i förväg. Som en fin avslutning på en dag av naturupplevelser uppenbarade sig en ståtlig hjort för oss i en skogsdunge längs vägen, när vi körde från Grandpoint View. Hjortens horn var riktigt stora, en majestätisk syn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s